RC Auta Vizovice o.s.
Pravidla
Soutěže
Články

Jiří Šimek © 2007

Komentář k 2. a 3. závodu ZVK

Seriál ZVK - 2. závod

Tak a máme za sebou 2.závod ZVK, ale nejdříve, co tomu předcházelo. Musel jsem trochu přeházet termíny, ale to jste sami zjistili. On totiž Tom Rajdus, i když věděl, že máme závody, si udělal svoje v Ostravě. Tímto jeho „tahem“ bychom přišli o sedm závodníků z Ostravy, proto jsme závod jeli až v neděli. Náš kalendář je přepracovaný, hlavně konec díky vsetínskému pořadateli, který se zrovna „probudil“ ze snění. Promiňte pánové, ale toto se nedělá.

Navíc jsem dodělal tři velké skoky pro monstry.

Nyní se již vrátím k našemu dvoudennímu závodění. V sobotu jsem naplánoval desítky, ale z přihlášených pěti závodníků přijeli jenom čtyři a každý byl přihlášený do jiné kategorie. Samozřejmě jeli všichni dohromady. Bylo zajímavé sledovat Romana Štalmacha s jeho „4WD pérečkem“ jak na koberci „draftuje“.

Kategorie „PD“ spočívá v tom, že na čtyřkolce se na zadek obují tvrdé gumy šíře 20 mm zbavené pinů, které se jezdily loni v Želechovicích na parketách! Obout takto můžete jakoukoliv čtyřkolku, s jakýmkoliv motorem a výsledek bude pro všechny stejný. Snad se tato kategorie „ujme“ až ji uvidí ostatní, hlavně mladí závodníci, kteří mají čtyřkolky.

Druhý v pořadí Petr Sekula jel a hlavně zkoušel stříďák Novak 10,5 závitu. Jak s autem, tak s výkonem byl spokojený. Karel Novosad z Podhradní Lhoty zkoušel Stock 4WD motor Carson. Taky zde byla vidět spokojenost i s najetým počtem kol. Čtvrtý v pořadí Ondra Macháček jezdil dvoukolku s motorem Johnson, i když mu spíše vyhovuje kvůli jeho tělesnému postižení široká trať v Želechovicích, byl vcelku spokojený a bojoval.

Druhou kategorii, kterou jsme v sobotu jeli, byly monstry 1:18. Jeli jsme jenom tři. Já s MT Shark, Fany s buggy Shark oba od LRP a Ondra Macháček s Xrayem. Výsledek je na jiném místě.

Druhý den v neděli se jely osmnáctiny, naše oblíbené a vyhlášené Zvkáčko, letos již druhý závod. Účast závodníků byla opět na velice slušné úrovni – celkem 34:
8 závodníků v kat. 2WD
18 závodníků v kat. 4WD
8 závodníků jelo monster trucky.

Závody proběhly v takové rychlosti, že v 15:48 hod. jsme měli odjeto a přesně v 16 hod. bylo vyhlášení výsledků!

V kategorii monster truck 1:18 bylo na trati 6 skoků! Jedna lávka 50 cm široká a dva metry dlouhá a jeden nenápadný, ale ošidný zpomalovací prvek, který dělal všem problémy (všichni ho velice vysoko hodnotili). Na příští závody se budu snažit zase něco zajímavého udělat pro zpestření a atraktivnost této kategorie.

Velikou bolestí na našich závodech, ale nejen na našich, jsou nasazovači. Myslím si, že pokud nebudou lítat penalizace a diskvalifikace, tak se toto nezlepší!!

Každý závodník při prezentaci dostal jeden kousek tradičního vizovického pečiva.

Ještě nakonec se krátce zmíním o koberci. Je závod od závodu rovnější. Ona se snad musí vyjezdit z koberce „apretůra“ a tím si ten koberec vlastně sedá do roviny. Mám ještě vymyšlené „tahy“, jak tomu koberci pomoci, ale snad to nebude třeba. Snad tomu pomohou další a další závody, hlavně desítek.

Když jsem nakousl desítky, chystám, že se pojede v desítkách 10. 2. a 16. 3. závod o poháry! Jely by se kategorie Stock 19z, Stock TZV Sodofka, popř. 2WD (F103GT) a hlavně MT 1:18. Taky se těším na Vaše názory, připomínky a Vaši kritiku. Teď mne zrovna napadlo tyto kategorie nejet a uspořádat závod s PD-éčkem bez rozdílu! Stavební pravidla jsou. Gumy na zadek jsou taktéž, tak co nám v tomto brání? Drift je přece nádherná věc, je to asi jako na parketách v Želechovicíc

Seriál ZVK - 3. závod

Čas plyne, my jsme se ženou nestihli dát na net komentář ze druhého ZVK a je odjet třetí díl ZVK. Účast zase slušná i na to, že se jela v Brně republika! 6 závodníků jelo 2WD, z toho 5 jelo 4 články/motor 300. Ve čtyřkolkách se sešlo 16 závodníků. Ve dvoukolkách k nám (4/300) přibyl Honza Kratochvíl – žák a tento závod ujezdil na druhém místě!

Já jsem měl problémy se servem a nemohl jsem se cosi trefit do seřízení podvozku a skončil jsem poslední ve skupině. Snad to příště bude lepší!

Tento závod vyhrál Ivo Kavánek, Zlín, který kdyby jel ve čtyřkolkách, tak by skončil celkově šestý!!

Ve čtyřkolkách to byla jiná bitva. Jely celkem 3 skupiny. Nejslabší skupina (jelo 5 závodníků) to bylo samé bouchání, narážení do sebe, prostě nebylo dvou aut, které by se o sebe při závodě neotřely. Snad mi ostatní prominou, ale tady by penalizace a ani stop and go nepomohly.

Když jsem tuto skupinu nasazoval, tak jsem raději již nic neříkal, jen jsem si myslel svoje. A to by stačilo stáhnout plyn zhruba o 30% a i tito závodníci by si zazávodili a najeli by jistě více kol. Jarda Pykal jel teprve „svůj čtvrtý závod“, jel na 70% plynu a podívejte se, kde skončil! Hlavně najel rovných sto kol! Nejlepší ze žáků skončil celkově čtvrtý, druhý ze žáků skončil sedmý.

Ono vůbec druhá skupina jezdila uhlazeněji, když někdo někoho „smetl“, tak na něho počkal, nechal se předjet a závodilo se v pohodě dál.

Vždycky nejlepší skupina dělá nejlepší závod. 3.-6.závodník najeli 123-113 kol. A teď pozor! První dva závodníci najeli shodně 134 kol!! Vyhrál Karel Kratochvíl z Havířova o 1,89 sekundy před Pavlem Schillerem z Mor.Třebové. (sčítaly se tři finálovky po deseti minutách). Tito dva závodníci mají mezi sebou letos skóre 3:2 ve prospěch Karla.

Tolik tedy ke třetímu letošnímu závodu.

Všem, kdo s oblibou čtou tyto mé řádky přeji pěkné prožití vánočních svátků a hodně štěstí, zdraví a v roce 2008!

Další závod, již 4. ZVK 1:18 se jede v sobotu 12. 1. a v neděli závody 1:10 + MT 1:18.

PF 2008 přejí za RC auta Vizovice o.s. Stodolovi