RC Auta Vizovice o.s.
Pravidla
Soutěže
Články

Jiří Šimek © 2007

Sedmý závěrečný díl Seriálu závodů Valašského království je zdárně za námi!)

V sobotu 15.3. se všech 20 přihlášených závodníků sjelo již na sedmou hodinu, aby řádně potrénovali, protože v žákovské kategorii a hlavně ve čtyřkolkách nebylo ještě nic rozhodnuto.

Začnu kategorií 2WD 4 články/motor 300, zde jsme jeli pouze čtyři. Obliba této kategorie stoupá a jezdí ji hlavně jezdci nad čtyřicet. Pořadí po odjetých čtyřech finálovkách (a po škrtnutí nejhorší jízdy) bylo následující:

1. Kavánek Ivo, Zlín 175 kol
2. Hrabec Jiří, Havířov 173 kol
3. Havlík Roman, Vsetín 170 kol
4. Stodola Fanán, RC auta Vizovice 150 kol

Druhé dvoukolky 2WD 5článků/motor180 je převážně žákovská kategorie a má se čile k světu a jeho ji 5 závodníků včetně seniora Stanislava Ptáčka. Pořadí po odjetých čtyřech desetiminutových finálovkách (samozřejmě nejhorší se škrtá) bylo následující:

1. Ptáček Honza, Alcedo Vsetín 156 kol
2. Pykal Filip RC auta Vizovice 145 kol
3. Ptáček Stanislav Alcedo Vsetín 142 kol
4. Hrbáček Ondřej Alcedo Vsetín 123 kol
5. Chrástecký Filip Alcedo Vsetín 121 kol

V poslední kategorii 4WD 5čl./300motor se bojovalo až do posledního kola a to nejen o místo první, ale i místa další to proto, že při konečném součtu celého seriálu zde bralo prvních deset poháry.

1. Kratochvíl Karel Havířov 213 kol
2. Rajdus Pavel RC car Ostrava 208 kol
3. Schiller Pavel ARC Slavkov 207 kol
4. Brodský Tomáš Vsetín 202 kol
5. Schiller Marek RC auta Vizovice 194 kol

Než jsem přečetl výsledky 7. závodu, tak nám počítač spočítal celkové pořadí a zde jsou výsledky:
Žákovská kategorie 1:18 2WD 5/180

1. místo Pykal Filip 114 bodů jezdí k nám z Olomouce a závodí za RC auta Vizovice
2. místo Ptáček Jan, nejmladší účastník závodů, 113 bodů závodí za Alcedo Vsetín
3. místo Ptáček Stanislav – senior 92 bodů, Alcedo Vsetín
4. místo Mocek Radim 48 bodů Alcedo Vetín

Zde jsem udělal malé přeskupení. Pohár za třetí místo dostal Radim Mocek, protože se jedná o žákovskou kategorii. Tuto kategorii odjelo celkem 9 závodníků včetně žáků, ale ti bodově nedosáhli ani na seniora Stanu Ptáčka, proto zde již nefigurují.Podívat se na jejich výsledky můžete do celkové výsledkové listiny. Stanislav Ptáček dostal upomínkovou medaili na
IV. ročník ZVK.
Použitá technika: převážně podvozky Avioracing námi nazývané „Astra“ (dováží je Astra s.r.o. Uh.Brod – odtud tedy název Astra). Druhá polovina jezdí amatérsky zhotovené dvoukolky, se kterými jsme tady na Valašsku začínali rozjíždět osmnáctiny. Jedná se o málo
finančně náročnou kategorii a podvozky se dají celkem jednoduše sehnat u nás starších za pakatel, dokonce i komplet v RTRku.

Druhá kategorie dvoukolek 2WD 4čl/300 motor se těší velké oblibě – zejména u nás starších, kteří již rukama nestíháme ty mladé ve čtyřkolkách. Celkem štěstí zkoušelo devět závodníků. Co se týká techniky – zhruba půl na půl. Skalpel od Robitroniku a X-RAY bez předního náhonu. Roman Havlík jede „amatérské eco“. Zde nevidím podstatné rozdíly v typu podvozku a opět je to finančně nenáročná kategorie za spoustu zábavy!

1. místo Kavánek Ivo Zlín 119 kol
2. místo Stodola Fanán RC auta Vizovice 106 kol
3. místo Janoš Zdeněk Alcedo Vsetín 102 kol

Ostatní výsledky v celkové tabulce.
U obou dvou kategoriích je potěšitelná účast nových zájemců o RC auta.

Třetí kategorie 4WD 5čl/300 motor se těší největší oblibě v našem království. Finančně nenáročná, i když z našich tří kategorií nejdražší. Na Vsetíně i ve Vizovicích jsme jezdili na malých kobercích. Jistě mi dá většina z Vás za pravdu, že rozměry malého koberce mají své kouzlo a mezi závodníky je větší rivalita při stejném vybavení auta.
Já jsem taktéž na závěrečný závod postavil trať na malém koberci a od nikoho jsem neslyšel, že „je to blbý“. Všichni to uvítali jako změnu a změna znamená život. Na tento poslední závod Seriálu ZVK se sjelo všech deset prvních závodníků, protože i zde nebylo nic rozhodnuto a každý potřeboval získat co nejvíc bodů. Ve hře bylo 10 pohárů za celkový závod. Za vítězství se bere 20 bodů, 2.místo 19, 3.místo 18 bodů atd. Myslím si, že toto bodové ohodnocení každého místa je lepší, než zvýhodňovat umístění na prvních třech místech nebo první desítku či navíc 11.místo atd. (bodování jsem převzal od RC Zlín a jeví se mi jako nejlepší). Jak dopadl vlastní závod a celkové pořadí máte ve výsledcích, zde je jen můj komentář k celkovému pořadí!

  1. místo Rajdus Pavel RC car Ostrava ze 120 možných bodů dosáhl 117 bodů – Pavel byl oživením této kategorie!
  2. místo Kratochvíl Karel Havířov 116 bodů – Karel odjel 100% výkon a je velký bojovník.
  3. místo Soukup Petr Vsetín 93 bodů – konečně „bedna“. Toto místo si jistě zaslouží
  4. místo Hybler Tony 89 bodů – snad největší překvapení v této kategorii i pro něho samotného (loni obsadil 10.místo). Je z Dolního Němčí a závodí za ARC Slavkov. Mimo jiné jezdí buggy 1:8.
  5. místo Brodský Tomáš 86 bodů Vsetín – i zde je tom velkým překvapením, ale není se co divit, Tom umí.
  6. místo Schiller Marek,žák 83 bodů jezdí za Vizovice. Pochází z Mor. Třebové – na žáka obdivuhodný výkon.
  7. místo Kratochvíl Martin – žák 75 bodů jezdí za Vizovice, pochází z Havířova. Tady byla rivalita s Markem každý závod.
  8. místo Schiller Pavel 68 bodů Mor. Třebová, jezdí za ARC Slavkov, pokud by odjel plný počet závodů, byla by z toho určitě bedna. Pavel umí. Jinak jezdí buggy 1:6 a taky „horolezcuje“.
  9. místo Stodola Fanánek 68 bodů RC auta Vizovice - mohlo to být lepší
  10. místo Havlík Roman 61 bodů Vsetín- jeho umístění mohlo být o trochu výš, protože „vypustil „ poslední závod, jel pouze dvoukolky 4čl/300, zde se mu začalo dařit!
  11. místo Pykal Jaroslav 58 bodů Olomouc, jezdí za Vizovice – jeho první sezona, je to celkem úspěch
  12. místo Safarik David žák 51 bodů, jezdí za Alcedo Vsetín – výborný výkon na první rok ježdění.
  13. místo Hrbáček Pavel 44 bodů Alcedo Vsetín – jezdí prvním rokem – slušný výsledek.
Celkem se v této kategorii zúčastnilo 27 závodníků.
Dohromady i s kategorií 2WD 5/180 a 4/300 nás odjelo celkem (9+9+27) 45 závodníků!

Tímto chci poděkovat všem zúčastněným závodníkům za přízeň na našich závodech.
Můj největší dík ale patří mé manželce, která má vše na starosti – od pozvánky k závodu na „mastru“, přes elektronické přihlašování. Na závodech pak vybrat startovné, rozdělit závodníky do skupin atd.atd..

O dalších závodech Vás budu informovat na našich internetových stránkách a na „mastru“.
12.4. sobota se v Pozděchově jede nebo se bude dojíždět Valašská zima.
Asi další příjemná informace pro ty, kteří jezdí jenom osmnáctiny, že ve spolupráci se Zdenkem Janošem ze Vsetína pojedeme i seriál „Valašské léto“ II. ročník. Navíc se pojedou kategorie 1:24 a MiniZ Open a MiniZ Stock.
Pokud by chyběla v některé skupině Vaše kategorie, napište mi, přidáme ji, pokud to bude možné. Byl bych rád, kdyby se zde objevily kategorie 1:18 4WD 5čl/180 motor a 4WD Open.
Jistě se máte na co těšit!!
Pojede se v tělocvičně a na malých kobercích!

Na závěr přikládám pár fotek, některé mi poslal i Jirka Hrabec z Havířova.

Fanán Stodola, RC auta Vizovice o.s.