RC Auta Vizovice o.s.
Pravidla
Soutěže
Články

Jiří Šimek © 2007

Je sobota 15.11.2008 a v Želechovicích se jede 41.HIT. Brzy ráno v 6.40 je u mne Šumachr, nakládám se do dodávky a upalujeme do místa dění. Do dvoukolek jsme přihlášeni jen čtyři, já, Šumi, Ondra a Petr Jeremejko, kterému tato kategorie zcela učarovala. Chyběl Drahoš, závodil v Polsku, Zd. Janoš byl na MR žáků v Polné, kde jel vložený závod pro seniory. Jirka Hrabec musel sloužit, má turnusové směny.

Takže k nám čtyřem přiřadili tři kluky ze sodovek a začalo se závodit. Tentp den se jelo tak, jako obvykle 6 jízd po šesti minutách a nejlepší čtyři se počítaly na pořadí.

Ještě Vám sdělím, co se dělo před tímto závodem v mém depu.
na tento závod jsem do dvoukolky nainstaloval RC soupravu 2,4GHz,
koupil jsem nový motor 17 závitů.

První jízdu začínám opatrně. Mám stáhlý výkon na motoru někde na 70%, auto jede v pohodě. Najíždím 18 kol, druhou jízdu přidávám 15% plynu a jedu 18 kol, zkracuji dojezdový čas, či-li zlepšení. Třetí jízdu mám již 100%. Při těchto jízdách mi klouže zadek. Mám totiž obuté originál nějaké HPI-čka. Všechny gumy stejné tvrdosti a moc ani nepomáhá mazání zadků. U Toma kupuji na zadky LRP-éčka 20. Namontuji je, ani je nemažu a jdu na čtvrtou jízdu. Gumy kloužou, ale po čtyřech kolech se „chytají“, ale je odjeto 4,5 minuty a někdo mne sestřeluje se sodovkou a přeskakuje mi servosaver a je po nadějích. Více než minutu mám ztrátu. Najíždím 16 kol, ale stejně jsem třetí, Ondra najíždí jeho maximum dne 15 kol. Na pátou jízdu mažu zadky. Navíc mi Tom Rajdus znovu nastavuje regulátor. Po odjeté jízdě jde za mnou a zkouší auto se slovy, že to auto „nějak nejede“. Já jdu nasazovat a Tom cosi kutí na mém autě. Přišel za mnou Karel Neudek a říká, že se vykašle na fernety a začne jezdit s námi dvoukolku, co mu doma leží na skříni.Tak vida, další vrána (vráně k vráně sedá, rovný rovného hledá)! Po čtvrté jízdě měl Šumachr najeto už 4x první místo, takže auto půjčil Petru Soukupovi, který chtěl zkusit, jak jezdí 2WD. Ujezdil 2.místo a to jel s vysílačkou s kniplama! I tady je to zcela jasné, že bude nad takovouhle desítkou přemýšlet!

Jdu na poslední – šestou jízdu. Tom na mne volá, abych s tou „raketou“ jel ze začátku opatrně. Měl pravdu. Auto jelo jak z praku, ale bojuji, vidím, že musím jet navíc opatrně, protože jsem zapomněl namazat zadky! Začátek opatrný, po třech kolech začínám zrychlovat. V půlce závodu mám nechtěný kontakt s Ondrou. Najíždím opět 19 kol, ale dojezdový čas jen 1,5 vteřiny – můj nejlepší výkon dne s touto dvoukolkou.

Snad na příští závod (až 17.1.2009) dám rychlejší servo a k tomu nový servosaver, takže dalších 500 a chtělo by to i novou kastli, tj. dalších 550 a něco lakýrníkovi. No bude Ježíšek, tak snad mi něco nadělí.

Jinak jsem s autem velmi spokojený. Nic se na něm „nesype“, jen tak jednou za závod dotahuji všechny šroubky! Zajímavost je i ta, že jezdím jednu jedinou baterku (buřt) 3600mAh, jen ji po každé jízdě dobíjím.